«ΑΡΙΩΝΑΣ» Ένας θρυλικός ποιητής - κιθαρωδός της αρχαίας Ελλάδας, που καταγόταν από τη Λέσβο. Φέρεται ότι έζησε στην αυλή του Περίανδρου, τυράννου της Κορίνθου. Θεωρείται επινοητής του διθυράμβου. Σήμερα «ΑΡΙΩΝ» ονομάζεται ο ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ EΞΩPAΪΣTIKOΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ στο Χωριό «Σταυρός», στη Κέρκυρα.

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2007

Me tous Proskopous sto Bouno tou Stavrou

Πρόσκοποι περπάτησαν, πάνω στα χνάρια των παλαιών Σταυριοτών,
στα μονοπάτια του Σταυρού

Το διήμερο Σάββατο -Κυριακή, 24-25 Νοεμβρίου 2007, επισκέφτηκε το Σταυρό το 10ο Σύστημα Προσκόπων (έδρα Στρογγυλή). Οι Πρόσκοποι προσκλήθηκαν και φιλοξενήθηκαν από το Π. Σύλλογο Σταυρού «ΑΡΙΩΝΑ».
Την πρώτη ημέρα οι πρόσκοποι, αφού τακτοποιηθήκαν στην αίθουσα του Συλλόγου και έκαναν έπαρση σημαίας, επισκεφτήκαν κοντινό υπαίθριο χώρο όπου και έκαναν εκπαίδευση, στησίματος κατασκήνωσης. Το μεσημέρι ακολούθησε ομιλία, προβολή βίντεο και συζήτηση με θέμα τον κίνδυνο των Nαρκωτικών.
Το απόγευμα, οι Πρόσκοποι, με συνοδεία μέλη του Συλλόγου, επισκεφτήκαν τον παραδοσιακό οικισμό Λουκάτα όπου και ξεναγήθηκαν στην Πλατεία Τζαμάνη και στη Λότζα. Με οδηγούς τα μέλη του Συλλόγου περπάτησαν πάνω στο όμορφο μονοπάτι που οδηγεί από τον παραδοσιακό οικισμό προς την «Παναγιοπούλα». Επιστρέφοντας πάλι στον οικισμό οι Πρόσκοποι, κτύπησαν και μπήκαν στα φιλόξενα σπίτια των κατοίκων όπου... έκαναν ερωτήσεις και συζήτησαν μαζί τους, για τα προβλήματα και τις συνθήκες ζωής τους. Γνώρισαν έτσι από «τα μέσα» τη ζωή των Σταυριοτών.
Με την επιστροφή στο σύλλογο (μετά την απαραίτητη υποστολή σημαίας) οι Πρόσκοποι «είδαν» σε βίντεο, τοπία, παραδοσιακά κτήρια , σπηλιές καθώς και μονοπάτια από τον Σταυρό. Προιδεάστικαν με αυτό τον τρόπο για το τί θα έβλεπαν την επόμενη ημέρα. Στη συνέχεια, άναψε φωτιά και ψήθηκαν σουβλάκια. Η βραδιά έκλεισε με συζήτηση και κατασκευές, αλλά και με χορό, τραγούδι και θεατρικά σύντομο θεατρικό κομμάτι... που φυσικά πρωταγωνιστούσαν οι ίδιοι οι Πρόσκοποι.
Η επόμενη μέρα ξεκίνησε χαρούμενα με μεγάλη ανυπομονησία εκ μέρους των Προσκόπων... Eξάλλου ήταν η «μεγάλη ημέρα» γι’ αυτούς, μια και θα επισκέπτονταν το εκκλησάκι της Αγ. Αικατερίνης (που γιόρταζε) και μετά, θα ακολουθούσε ξενάγηση, πεζοπορία και ανάβαση στο βουνό του Σταυρού.
Aναμφισβήτητα, η παρουσία στον εορτασμό, του 10ου Συστήματος Προσκόπων, ήταν μία «ξεχωριστή και ευχάριστη νότα»! Με το ήθος και την άψογη διαγωγή τους, εντυπωσίασαν και ξάφνιασαν τους εκκλησιαζόμενους εορταστές.
Μία νέα ομάδα επισκεπτών, από μεγαλύτερα μέλη και φίλους του προσκοπισμού, προστέθηκε στην παρέα μας! Το επόμενο βήμα ήταν η ξενάγηση, από μέλη του Συλλόγου, στον παραδοσιακό οικισμό «Κομιανάτα». Οι πρόσκοποι - επισκέπτες είδαν παλιά κτήρια, ελαιοτριβεία, πηγάδια και πληροφορήθηκαν για τις ιστορίες και τις παραδόσεις του χωριού. Στη συνέχεια οδηγηθήκαν έξω από τον οικισμό επισκεφτήκαν την «Κάβα του Ρεβιθιά», πέρασαν τον «Γαιδουρότραφο», ανεβήκαν στο βουνό, μπήκαν στο σπήλαιο της «Καταχοστής» και άκουσαν την αφήγηση για την παράδοση της «καμένης Γράβας».
Aπό το σημείο αυτό και μετά δεν έμενε παρά, η τελική «ανάβαση» από το παλιό «δύσκολο» μονοπάτι, στα ριζά του βράχου, του «Παντοκράτορα», προς το παλιό εκκλησάκι. Σημειωτέων ότι ακολουθήθηκε η παραδοσιακή πορεία πάνω στο παλαιό μονοπάτι που περπατούσαν για εκατοντάδες χρόνια, από τους κατοίκους του χωριού, τελώντας Λιτανείες, προς τον παλιό εκκλησάκι! Φυσικά, με την ανάβασή τους, στην κορυφή, οι περιπατητές αποζημιώθηκαν όλοι, για τους κόπους τις οδοιπορίας! Η θέα ήταν υπέροχή!
Εδώ τα μέλη του συλλόγου μίλησαν για την ονομασία του χωριού , για την παράδοση και για το τί θα πρέπει να κάνει ο κάθε ένας μας για την διάσωση της. Το συμπέρασμα της συζήτησης περικλείετε στο τετράπτυχο... «προσεκτική παρατήρηση - λεπτομερής καταγραφή στοιχείων - ασίγαστη έρευνα - συγκριτική μελέτη»!
Aκολούθησε επιστροφή στο χωριό από τον πάνω «εύκολο» δρόμο.
Το προσκοπικό διήμερο τελείωσε με μεσημεριανό στο σύλλογο, με καθαριότητα - τακτοποίηση του χώρου... ευχαριστίες - αποχαιρετισμούς και πολλές ειλικρινείς υποσχέσεις και από τις δύο πλευρές!
Μάλιστα, τα μέλη του συλλόγου «APIΩNAΣ», εξέφρασαν την επιθυμία τους... σαν σύλλογος, να «ΥΙΟΘΕΤΗΘΟΥΝ» από το 10ο Σύστημα Προσκόπων!!!
Ίδωμεν!

Η όλη εκδήλωση - ξενάγηση έγινε στα πλαίσια κοινοτικού προγράμματος που ενεργοποιείτε και δραστηριοποιείτε ο ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ EΞΩPAΪΣTIKOΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΑΡΙΩΝ». Σταυρός / Δήμος Aχειλιών «AΝΑΔΕΙΞΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ / ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου