«ΑΡΙΩΝΑΣ» Ένας θρυλικός ποιητής - κιθαρωδός της αρχαίας Ελλάδας, που καταγόταν από τη Λέσβο. Φέρεται ότι έζησε στην αυλή του Περίανδρου, τυράννου της Κορίνθου. Θεωρείται επινοητής του διθυράμβου. Σήμερα «ΑΡΙΩΝ» ονομάζεται ο ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ EΞΩPAΪΣTIKOΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ στο Χωριό «Σταυρός», στη Κέρκυρα.

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2007

ΕΥΕΙ - ΕΥΑ... ΕΒΙΒΑ!

ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΓΛΕΝΤΙ

Στο Σταυρό, τρυγήσαμε,
πατήσαμε σταφύλια, ήπιαμε κρασί
και γλεντήσαμε!

Το Σάββατο (29 Σεπτεμβρίου 2007) το βράδυ, εμείς οι Σταυριώτες, στήσαμε τη δική μας ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ, στη Παναγιά των Αγνάντων!
Στην εκδήλωση διαβαστήκαν χαρακτηριστικά κείμενα αφιερωμένα στο ΚΡΑΣΙ και στον Βάκχο - Διόνυσο ...ειδικά γραμμένα για τη βραδιά. Ταυτόχρονα, στην αίθουσα του Συλλόγου «ΑΡΙΩΝ», πραγματοποιήθηκε φωτογραφική έκθεση με θέμα το Τρύγο και το πάτημα του σταφυλιού.
Τα σταφύλια έφτασαν, με παραδοσιακό τρόπο, φορτωμένα σε κοφίνια, με γαϊδούρι. Ένα νερό ζευγάρι, με παραδοσιακές στολές, ξε φόρτωσαν τα σταφύλια και τα έριξαν στο βαρέλι. Ο συμπατριώτης μας Γιώργος Λούβρος και οι - Σταυριώτες πια(!) - Άγγλοι φίλοι μας, Μπίλι και Ίαν, αφού έπλυναν «παραδοσιακά» τα πόδια τους... μπήκαν στο βαρέλι και... έβγαλαν κρασί! Δεν έλειψαν, βέβαια και οι τολμηροί που το δοκίμασαν... μάλιστα, χωρίς καμία «βλαβερή συνέπεια»!!!
Κρασί λευκό, Kοκκινέλι, Ρετσίνα... Ρακόμελο, Ούζο, Κουν κουαρτ... (προσφορά όλα, των Kερκυραϊκών εταιριών «GOYLIS» & «DENIS CORFIOT») ...έγιναν όλα ΕΝΑ!
Οι μεθυστικοί χυμοί έρρεαν σε αφθονία, δημιουργώντας στους «Σταυριώτες - Διονυσιαστές» μια χαρωπή διάθεση! Σουβλάκια, διάφορα συνοδευτικά, μουστοκούλουρα και γλυκά... (όλα προσφορές φίλων χορηγών) ...συμπλήρωναν την γεύση και άνοιγαν την όρεξη για ακόμα μεγαλύτερη κατανάλωση κρασιού!
Φυσικά, ακούσαμε Kερκυραϊκή μουσική, τραγουδήσαμε δικά μας τραγούδια και χορέψαμε τους χορούς που αγαπάμε!
Στο τέλος του εορτασμού, ο Σύλλογος ««Aρίων»» βράβευσε τους φίλους μουσικούς, τους ποιητές, τις Σταυριώτισες νοικοκυρές που μαγείρεψαν, τις κοπέλες που φόρεσαν παραδοσιακές στολές... και γενικά όλους όσους δούλεψαν εθελοντικά και προσέφεραν υπηρεσίες... για την οργάνωση των καλοκαιρινών εκδηλώσεων. Την παρουσία της όλης εκδήλωσης έκανε η Φλόρι Λουκά πάνω σε κείμενα που βρήκε, έγραψε και επιμελήθηκε ο Παναγιώτης Μαυρόπουλος.
Ήταν μία ευχάριστη εύθυμη βραδιά και όσοι βρέθηκαν εκεί, διασκέδασαν με την καρδιά τους. Στο τέλος αυτού του γλεντιού, ως Αρχαίοι Διονυσιακοί - Συμποσιαστές, όλοι αναφώνησαν... «ΕΥΕΙ - ΕΥΑ»!!!
...δηλαδή στα Nέο Eλληνικά...«ΕΒΙΒΑ»!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου