«ΑΡΙΩΝΑΣ» Ένας θρυλικός ποιητής - κιθαρωδός της αρχαίας Ελλάδας, που καταγόταν από τη Λέσβο. Φέρεται ότι έζησε στην αυλή του Περίανδρου, τυράννου της Κορίνθου. Θεωρείται επινοητής του διθυράμβου. Σήμερα «ΑΡΙΩΝ» ονομάζεται ο ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ EΞΩPAΪΣTIKOΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ στο Χωριό «Σταυρός», στη Κέρκυρα.

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2007

ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Φιλοξενία και ξενάγηση Γερμανών, «φίλων της φύσης».

Επιτρέψτε μας να μοιραστούμε μαζί σας μία πρόσφατη εμπειρία του συλλόγου μας.
• Tο καλοκέρη του 2007, Γερμανοί πεζοπόροι, αυτό ονομαζόμενοι «φίλοι της φύσης» βρέθηκαν στην περιοχή του χωριού Σταυρός, του Δήμου Aχιλλείων. Οι υπεύθυνοι της ομάδας ήρθαν σε επαφή με τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου «Aρίων» και ζήτησαν πληροφορίες για τα παλιά  μονοπάτια της περιοχής μας. Η ευκαιρία δεν έπρεπε να πάει χαμένη. Aμέσως ο σύλλογος κινητοποιήθηκε και προσφέρθηκε να οδηγήσει τους  περιπατητές στα μονοπάτια.
• Η πρώτη διαδρομή που πραγματοποιήθηκε ήταν αυτή που οδηγεί από τη στροφή του Κογεβίνα προς το χωριό και από εκεί προς στο γραφικό ξωκλήσι του Παντοκράτορα (1700 - 1750?), που βρίσκετε πάνω σε ένα  τεράστιο βράχο, στο βουνό, έξω από το παραδοσιακό χωριό Σταυρός  (Δήμος Aχιλλείων).
Ενδιάμεσα, οι περιηγητές, έγιναν δεκτοί στην αίθουσα του συλλόγου. Kαλωσοριστήκαν από τον πρόεδρο (Γιάννη Λουκά) και τα μέλη του Δ.Σ., κεραστήκαν, τους εκτέθηκαν φωτογραφίες από τους δύο παραδοσιακούς οικισμούς του χωριού (Κομιανάτα - Λουκάτα).
Στη συνέχεια, τα μέλη του συλλόγου, περιήγησαν τους Γερμανούς «φίλους της φύσης» μέσα στο πρώτο παραδοσιακό οικισμό (Κομιανάτα). Τους υποδειχτήκαν τα παλιά χαρακτηριστικά σπίτια, τα παλιά λιοτρίβια και τους εξιστορίστικαν προφορικές παραδόσεις, σχετικά με την ιστορία του χωριού.
Bγαίνοντας από τον παραδοσιακό οικισμό κατευθυνθήκαν (με οδηγό το συλλόγου) προς προς το πανέμορφο ξωκλήσι. Εκεί, ο σύλλογος προσέφερε στους περιπατητές ένα μικρό γεύμα με φρούτα, σουβλάκια, αναψυκτικά και τοπικό σπιτικό κρασί.
Ακολούθησε επιστροφή, καφές στο καφενείο του χωριού και νέα περιήγηση στο δεύτερο παραδοσιακό οικισμό του χωριού, στα Λουκάτα. Στο ύψωμα, μέσα στην παλιά εκκλησία του Αγίου Πνεύματος οι Γερμανοί φίλοι προσευχήθηκα και έψαλαν συγκινημένοι, ύμνο προς τη Θεοτόκο.
Ακολούθησε και τρίτη πεζοπορία προς τις Μπενίτσες (Κατωπύγαδο, παλιό υδραγωγείο, Pωμαϊκή έπαυλη). Έτσι τελείωσε η πρώτη ημέρα περιήγησης.
• Η δεύτερη ημέρα διαδρομής, άρχισε με επίσκεψη στο ιστορικό φρούριο  του Γαρδικίου και στο παρακείμενο σπήλαιο.
Με λεωφορείο οι «φίλοι της φύσης», οδηγήθηκαν στο χωριό του Αγίου Mατθαίου και από εκεί άρχισε η ανάβαση στο βουνό (του Αγίου Mατθαίου) όπου βρίσκετε το Mοναστήρι του Παντοκράτορα. Ακολούθησε πρόχειρο γεύμα στην κορυφή, κατάβαση και καφές στα καφενεία του χωριού.
• Η τρίτη ημέρα διαδρομής, άρχισε για τους Γερμανούς περιπατητές με πεζοπορία από το χωριό Γαρούνας προς το βουνό των Αγίων Δέκα, εκεί  που βρίσκετε μία ακόμα Ι. Μονή αφιερωμένη και αυτή στο Παντοκράτορα.  Τα μέλη του συλλόγου «Aρίων» βρίσκονταν εκεί και υποδέχτηκαν τους «φίλους της φύσης»... δροσίζοντας τους με παγωμένη μπύρα...ούζο και  ξερά σύκα! Ο σεβάσμιος ιερέας των Αγίων Δέκα, βρίσκονταν και αυτός  εκεί. Kαλωσόρισε και αυτός και ευλόγησε τους περιπατητές.
Ακολούθησε κάθοδος τον περιηγητών, με οδηγούς του συλλόγου, προς το  χωριό των αγίων Δέκα. Εκεί, όλοι μαζί, γευτήκαμε ελληνικές σαλάτες, τζατζίκι και φρέσκο τηγανιτό ψαράκι.
• Η τέταρτη ημέρα δεν είχε πεζοπορία αλλά ...κρουαζιέρα προς τα Σίβοτα, όπου οργάνωσε ο Σύλλογος Aρίων. Σε αυτή την εκδρομή πήραν μέρος και άλλοι Σταυριώτες. Δόθηκε έτσι τη δυνατότητα, στους γερμανούς «φίλους της φύσης», να γνωρίσουν περισσότερους φιλικούς - πρόσχαρους ανθρώπους του τόπου μας.
Με την επιστροφή, στην «σκάλα του Δημάρχου» έκλεισε αυτός ο κύκλος περιήγησης. Οι εντυπώσεις το γερμανών περιηγητών φάνηκαν να είναι πολύ καλές και αποχαιρέτησαν τα μέλη του συλλόγου Aρίων δίνονταν υποσχέσεις για επιστροφή στην Κέρκυρα. Ταυτόχρονα, υποσχεθήκαν πως θα γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές μας, στην πατρίδα τους.
• Αυτό που κέρδισαν τα μέλη του συλλόγου «Aρίων» είναι η ΕΜΠΕΙΡΙΑ της επικοινωνίας με επισκέπτες διαφορετικούς από αυτούς που είμαστε συνηθισμένοι να βλέπουμε στο νησί μας.
Αυτοί οι περιηγητές (σύμφωνα και με τα λεγόμενά τους) ενδιαφέρονται περισσότερο για την ενδοχώρα του νησιού. Αγαπούν τα παλιά μονοπάτια, μαγεύονται από τα παραδοσιακά χωριά, τα λιοτρίβια, τον ελαιώνα... και επιζητούν επαφή με τους απλούς ανθρώπους της υπαίθρου. Προτιμούν το περπάτημα μέσα στη φύση και δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρων για τη χλωρίδα και την πανίδα του κάθε τόπου που επισκέπτονται.
Αυτό που εντυπωσίασε τα μέλη του συλλόγου ήταν ο οργανωμένος τρόπος σκέψης και συμπεριφοράς, αυτού του είδους των επισκεπτών, η αγάπη και ο σεβασμός που έδειξαν για τη φύση... και η κουλτούρα τους! Ας σημειωθεί ότι αυτοί οι, αυτό ονομαζόμενοι «φίλοι της φύσης» γνώριζαν τα περισσότερα βότανα και λουλούδια του βουνού (φυσικά με το όνομα που τους έχει δοθεί από την κλασική βιβλιογραφία).
Αυτό που επισήμαναν είναι ότι... δε θα πρέπει με κανέναν τρόπο, να πειράξουμε (π.χ. με εκσκαφές και διαπλατύνσεις) τα παλιά μονοπάτια, γιατί έτσι θα χάσουν την ομορφιά και τη μαγεία τους. Aπλά θα πρέπει  να τα κρατάμε ανοιχτά και καθαρά... ώστε ανά πάσα στιγμή να είναι  έτοιμα να δεχτούν κάθε επισκέπτη περιπατητή. Μας πληροφόρησαν ακόμα πας και στην πατρίδα τους, πολλές περιοχές είναι προστατευμένες, ως προς τα παλιά μονοπάτια και πως, πολλά ορεινά χωριά ζουν αποκλειστικά από αυτό του είδους τον τουρισμό.
Ένα είναι σίγουρο. Οι «φίλοι της φύσης» έφυγαν γοητευμένοι από τον  τόπο μας και του ανθρώπους του!
• Oφείλουμε να επισημάνουμε ότι με άμεση προσωπική παρέμβαση του Δημάρχου Aχιλλείων, κ. Eρ. Καρύδι, (κατόπι παρακλήσεως και υποδείξεως του συλλόγου) είχε προηγηθεί ένας πολύ καλός καθαρισμός των μονοπατιών της περιοχής μας. Δεν πιαστήκαμε στον ύπνο... και γι’αυτή την άμεση παρέμβαση του τον ευχαριστούμε... αρκεί να υπάρξει και συνέχεια.
•Φυσικά δεν είναι δυνατών ο Δήμος να βρίσκετε παντού, ανά πάσα  στιγμή, σε όλα τα μονοπάτια... Θα πρέπει και εμείς να φροντίσουμε  γι’αυτά. Αν, ο κάθε ένας μας, στην καθημερινή βόλτα του, είχε μαζί του ένα κοφτάκι και έκοβε τα βάτα που συναντά...θα πρόσφερε σίγουρα  σημαντικό έργο στη διάνοιξη των μονοπατιών!
Ακόμα υπάρχουν προγράμματα που έχουν ως αντικείμενο τη διάνοιξη και συντήρηση των παλαιών μονοπατιών... Ο κάθε τοπικός σύλλογος μπορεί να ενημερωθεί και να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Ο σύλλογος Aρίων επιδιώκει και προγραμματίζει τη συμμετοχή του σε παρόμοιο πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου