«ΑΡΙΩΝΑΣ» Ένας θρυλικός ποιητής - κιθαρωδός της αρχαίας Ελλάδας, που καταγόταν από τη Λέσβο. Φέρεται ότι έζησε στην αυλή του Περίανδρου, τυράννου της Κορίνθου. Θεωρείται επινοητής του διθυράμβου. Σήμερα «ΑΡΙΩΝ» ονομάζεται ο ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ EΞΩPAΪΣTIKOΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ στο Χωριό «Σταυρός», στη Κέρκυρα.

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2007

Ένας θρυλικός ποιητής - κιθαρωδός της αρχαίας Ελλάδας.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟΝ «ΑΡΙΩΝΑ»

Ο Aρίωνας ήταν θρυλικός ποιητής και κιθαρωδός της αρχαίας Ελλάδας, που καταγόταν από τη Λέσβο. Φέρεται ότι έζησε στην αυλή του Περίανδρου, τυράννου της Κορίνθου. Θεωρείται επινοητής του διθυράμβου.

Σύμφωνα με την αφήγηση του Ηρόδοτου, ο Aρίωνας έλαβε μέρος και κέρδισε σε ένα μουσικό διαγωνισμό στη Σικελία. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού επιστροφής του οι ναύτες συνωμότησαν να σκοτώσουν τον κιθαρωδό και να κλέψουν τα πλούσια έπαθλα. Του έδωσαν το δικαίωμα να επιλέξει ανάμεσα στην αυτοκτονία με την πρέπουσα ταφή στην ξηρά ή να ριχτεί στη θάλασσα και να χαθεί.

Φυσικά καμία από τις δύο προτάσεις δεν άρεσε στον Αρίωνα που ζήτησε την άδεια να τραγουδήσει για τελευταία φορά. Παίζοντας την κιθάρα του, ο Aρίωνας τραγούδησε έναν ύμνο στον Απόλλωνα, το θεό της ποίησης. Το τραγούδι του προσέλκυσε δελφίνια γύρω από το πλοίο. Στο τέλος του τραγουδιού του ρίχτηκε στη θάλασσα και σώθηκε χάρη στη βοήθεια ενός δελφινιού που τον μετέφερε με ασφάλεια στο ακρωτήριο Ταίναρο.
Ο Aρίωνας συνέχισε στην Κόρινθο με άλλα μέσα και συνάντησε τους ναύτες που προσπάθησαν να τον σκοτώσουν. Ο βασιλιάς, ωστόσο, δεν πίστεψε στην ιστορία του Αρίωνα. Οι ναύτες, όμως, πιστεύοντας ότι ο Aρίωνας ήταν νεκρός, είπαν στο βασιλιά ότι είχε αποφασίσει να μείνει στην Ιταλία. Τότε εκείνος κατάλαβε πως η ιστορία του Αρίωνα ήταν αληθινή και τιμώρησε τους ναύτες με θάνατο.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου