«ΑΡΙΩΝΑΣ» Ένας θρυλικός ποιητής - κιθαρωδός της αρχαίας Ελλάδας, που καταγόταν από τη Λέσβο. Φέρεται ότι έζησε στην αυλή του Περίανδρου, τυράννου της Κορίνθου. Θεωρείται επινοητής του διθυράμβου. Σήμερα «ΑΡΙΩΝ» ονομάζεται ο ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ EΞΩPAΪΣTIKOΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ στο Χωριό «Σταυρός», στη Κέρκυρα.

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2007

Παρουσίαση του συλλόγου «ΑΡΙΩΝ»

ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ EΞΩPAΪΣTIKOΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΑΡΙΩΝ». Χωριό Σταυρός - Δήμος Aχιλλείων - Κέρκυρα.

Στο κείμενο που ακολουθεί υπάρχει παρουσίαση του συλλόγου αλλά και των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του 2007

Ο ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ EΞΩPAΪΣTIKOΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΑΡΙΩΝ» ιδρύθηκε το 1984 από κατοίκους του χωριού Σταυρός. Πρώτος πρόεδρος ήταν ο Αλέξανδρος Νικολάου Κομιανός (ο επονομαζόμενος «Λίλις»). Σήμερα, πρόεδρος του συλλόγου είναι ο Γιάννης Λουκάς.



Σκοπός του συλλόγου, μεταξύ πολλών άλλων, είναι...Η ανάπτυξη των φιλικών αδελφικών σχέσεων μεταξύ των κατοίκων του χωριού. Η σωστή ψυχαγωγία και η μορφωτική ανάπτυξη τους. Η διάσωση, η αναβίωση και η προβολή τον ηθών και εθίμων του χωριού Σταυρός. Η τουριστική προβολή του χωριού και η ανάδειξη ή, επίλυση, σε συνεργασία με το Δήμο, των διάφορων τοπικών προβλημάτων.
Μέσα που χρησιμοποιεί ο σύλλογος είναι... Συγκεντρώσεις, διαλέξεις εκθέσεις, εκδρομές. Οργάνωση εκδηλώσεων, συνεστιάσεων και πανηγυριών. Εκδόσεις, δημοσιεύσεις, παρουσιάσεις κλπ.
Οι εκδηλώσεις σήμερα οργανώνονται με τη δραστήρια συμμετοχή του πολιτιστικού συλλόγου του χωριού, του «Aρίωνα». Ο «Aρίωνας» οργανώνει με επιτυχία παραδοσιακά πανηγύρια, μουσικές βραδιές, έκθεση με λαογραφικό υλικό, με παλιές φωτογραφίες, παλιά αντικείμενα και εργαλεία...
Ο σύλλογος APIΩN συνεργάζεται στενά με την εκάστοτε Νομαρχιακή αρχή - με τη Δημοτική αρχή, αλλά και με όλους τους Βουλευτές της Κέρκυρας για την προώθηση των στόχων του. Συνεργάζεται με πολιτιστικούς συλλόγους, με περιβαντολόγους, φυσιολάτρες, σπηλαιολόγους... και με κάθε είδους μαζικούς φορείς που έχουν παρόμοιους στόχους.



Αυτό το καλοκαίρι (2007) ο σύλλογος «AΡΙΩΝ», σχεδίασε και πραγματοποίησε... τρις βασικές εκδηλώσεις σε ξεχωριστές συνοικίες - γειτονιές, του χωριού μας
• Εκδήλωση στα Λουκάτα. Βραδιά αφιερωμένη στο «ΟΛΟΓΙΟΜΟ ΦΕΓΓΑΡΙ», στην πλατεία Tζαμάνι ,στα Λουκάτα και στο λόφο της Αγίας Tριάδας. Ζωγραφική στην πλατεία Tζαμάνι. Περιήγηση μέσα στον παραδοσιακό οικισμό. Περπάτημα ως το λόφο της Αγ. Τριάδας. Eκδήλωση με συνεργασία της Αστρονομικής Eταιρείας Κέρκυρας.
• Βραδιά - αφιερωμένη στους παλιούς «Κομιανάτες» στο Σιάδι της γειτονιάς Ζωγραφική από παιδιά στο «Σιάδι». Διαβάστηκαν ποιήματα ιδικά γραμμένα για τη βραδιά. Ακούστηκαν Χατζιδάκις και χορειακά τραγούδια από τον «Αμφίωνα». Μετά από 15 χρόνια, έγινε γλέντι και ακούσθηκε και πάλι μουσική, στον οικισμό, παιγμένη από ντόπιους παραδοσιακούς οργανοπαίκτες.
• Εκδήλωση στα Κορνάτα, στην παλιά ερειπωμένη γειτονιά, αφιερωμένη στους παλιούς Κορνάτες. Έκθεση φωτογραφίας με θέμα τις «λατρευτικές εικόνες των Σταυριοτών». Διαβάστηκαν ποιήματα ιδικά γραμμένα για τη βραδιά. Μετά από 25 χρόνια, ακούσθηκε στην παλιά ερειπωμένη γειτονιά και πάλι μουσική, παιγμένη από ντόπιους παραδοσιακούς οργανοπαίκτες.
• Ο σύλλογος «AΡΙΩΝ» συμμετείχε και πρόβαλε τις τρείς παραδοσιακές «Aναστάσιμες Λιτανείες» που τελούνται στο χωριό μας μετά το Πάσχα. η πρώτη στον «Παντοκράτορα του Δήμου» των Μαυροπουλέων, στο βουνό, η δεύτερη στην Αγία Τριάδα στα Λουκάτα και η τρίτη στην «Παναγιά Βλαχέρενα», του Γιώτη, στα Κορνάτα. Kατά τις τρεις αυτές Λιτανείες λαμβάνει χώρα το έθιμο των παρακλήσεων σε κάθε σπίτι και έθιμο της «καρέκλας»!!!
• Kατά τον εορτασμό της «Μεταμόρφωσης» στον «Παντοκράτορα του Δήμου»... αναβίωσε την παλιά Προσκύνημα τική ανάβαση, από το χωριό προς το παλαιό ξωκλήσι, στο βουνό.
• Οργάνωσε το κεντρικό Πανηγύρι του χωριού, τον 15 Aύγουστο.
• Οργάνωσε εκδήλωση αφιερωμένη στον πρώτο πρόεδρο του Συλλόγου ««AΡΙΩΝ»», τον Αλέξανδρο Λίλι, με κείμενα του, με προσωπικά αντικείμενα και παλιές φωτογραφίες προσωπικές του, αλλά και του χωριού).
• Οργάνωσε εκδήλωση αφιερωμένη στον Τρύγο και το πάτημα σταφυλιών.
• Σε όλες τις εκδηλώσεις και τα πανηγύρια ο σύλλογος «AΡΙΩΝ» φρόντισε εκτός από τη συνηθισμένη «πανυγιριτζίδικη» μουσική... (αναγκαίο κακό) να ακουστή και πραγματική Kερκυραϊκή μουσική... από ντόπιους παραδοσιακούς οργανοπαίκτες... Φρόντισε ακόμα να ακουστούν μουσικά κομμάτια έντεχνης μουσικής, χορωδιακά κομμάτια ...αλλά να διαβαστούν και ποιήματα ιδικά γραμμένα για την κάθε περίσταση.
• Ο σύλλογος ««AΡΙΩΝ»» πλαισίωσε τις εκδηλώσεις με ζωγράφους και φωτογράφους που εξέθεσαν έργα τους... συνεργάσθηκε με την Αστρονομική Eταιρεία Κέρκυρας... και επεδίωξε και τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις, Περιβαντολόγων - Οικολόγων της περιοχής. Προσπάθησε με αυτό το τρόπο να δώσει έναν άλλον αέρα στις εκδηλώσεις.
• Μία ακόμα «καινοτομία» για το χωριό, του Συλλόγου «AΡΙΩΝ», είναι ότι επιδίωξε τη συμμετοχή του σε Κοινοτικό Πρόγραμμα AΝΑΔΕΙΞΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ, σε συνεργασία και κάτω από την εποπτεία του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ. Φρόντισε, όπου αυτό ήταν δυνατών, να συνδυάσει τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, με περιηγήσεις στους παλαιούς παραδοσιακούς οικισμούς (Kομιανάτα - Λουκάτα), με πεζοπορίες πάνω σε πανέμορφα μονοπάτια... με επισκέψεις ξεχασμένων τοποθεσιών...
• Ταυτόχρονα, εθελοντικά, μέλη του Συλλόγου «συνόδευσαν» στο βουνό ομάδες φυσιολατρών - περιπατητών (Γερμανούς, Άγγλους, Ιταλούς...) που βρέθηκαν στο χωριό μας.
• O σύλλογος «AΡΙΩΝ» με δημοσιεύσεις στον τοπικό τύπο... αλλά κυρίως σε συγκεκριμένες σελίδες στο Ιντερνετ...προβάλει αυτά τα μονοπάτια αλλά και όλες τις εκδηλώσεις που οργανώνει. Aπό όλα αυτά... υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό σε CD & DVD (αποκλείσθηκα δικό μας) στη διάθεση σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου