«ΑΡΙΩΝΑΣ» Ένας θρυλικός ποιητής - κιθαρωδός της αρχαίας Ελλάδας, που καταγόταν από τη Λέσβο. Φέρεται ότι έζησε στην αυλή του Περίανδρου, τυράννου της Κορίνθου. Θεωρείται επινοητής του διθυράμβου. Σήμερα «ΑΡΙΩΝ» ονομάζεται ο ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ EΞΩPAΪΣTIKOΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ στο Χωριό «Σταυρός», στη Κέρκυρα.

Κυριακή 3 Μαΐου 2009

Η γιορτή στον «Παντοκράτορα του Δήμου», στο Βουνό του Σταυρού.



Η λεγόμενη «ΛITANEIA ΤΩΝ MYPOΦOPΩN» (προς τον ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ «του Δήμου») πραγματοποιήθηκε (με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία) στο χωριού «Σταυρός», του Δήμου Αχιλλείων... την Κυριακή, 3 Mαΐου 2009).




















































Αυτή η λιτανεία είναι η τρίτη στη σειρά... (αγ. Πνεύματος - Λουκάτα, Παναγιά Βλαχέρενα - Κορνάτα, Παντοκράτορας - βουνό) ...και κλείνει πανηγυρικά τον κύκλο των Aναστάσιμων Λιτανειών που τελούνται στο Σταυρό.







Εμείς οι Σταυριώτες γνωρίζουμε πως... η συμμετοχή μας σε αυτό τον εορτασμό, θεωρούταν (από τους πατεράδες μας ως ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΛΟΓΙΑ για αυτούς, για τα ζώα, τα χωράφια, τα αμπέλια και τις Ελιές τους.









Mε τη συμμετοχή μας στη Λιτανεία, μας δωρίζετε η ΘΕΙΑ ΧΑΡΗΣ του ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ, που προσφέρετε πλουσιοπάροχα, προς εμάς, και τις οικογένειες μας. Φυσικά η συμμετοχή στη ΛITANEIA ΤΩΝ MYPOΦOPΩN, είναι ΕΥΛΟΓΊΑ και για κάθε άλλον επισκέπτη - προσκυνητή - περιπατητή!





Η συμμετοχή μας, στη ΛITANEIA ΤΩΝ MYPOΦOPΩN, εκτός από ιερό καθήκον και ευλογία, ιδιαίτερα σε εμάς τους Σταυριώτες, μας δίνει την ευκαιρία να συσφίξουμε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας, να δώσουμε καλό παράδειγμα στα παιδιά μας, αλλά και να κάνουμε (ακόμα περισσότερο) γνωστό, το όμορφο χωριό μας και τις παραδόσεις μας, στους φίλους που μας επισκέπτονται από την Πόλη, ή το εξωτερικό!
Για όλους αυτούς τους λόγους (αλλά και για τους λόγους που γνωρίζει ο κάθε ένας από εμάς, προσωπικά) ανεβήκαμε και αυτή τη φορά, στον ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ «του Δήμου», στο Βουνό του χωριού «Σταυρός».



Αυτή τη φορά, εκτός από τους Σταυριώτες και τους άλλους φίλους του χωριού μας, παραβρέθηκαν στον εορτασμό και δύο ομάδες (!) ξένων φίλων περιπατητών όπου τους δόθηκε η δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά την παράδοση μας. Μαζί μας ακόμα βρέθηκα και φίλοι φυσιολάτρες από την Πόλη, καθώς και μία ομάδα φωτογράφων της Φωτογραφικής Λέσχης Kέρκυρας, που κατέγραψε φωτογραφικά τον εορτασμό...
Αυτό είναι και η καλύτερη διαφήμιση για τον τόπο μας!!




..................................................................................................................
Ευχαριστήριο
..................................................................................................................
Εκ μέρους της οικογένεια των Μαυροπουλέων (όπου «ανήκει» ο Παντοκράτορας «του Δήμου») νιώθω την υποχρέωση να ευχαριστήσω, όλους όσους έλαβαν μέρος στην παραδοσιακή Λιτανεία μεταφέροντας λάβαρα και ιερές εικόνες στα χέρια.
• Ευχαριστούμε τους σεβαστούς Ιερείς, πατέρα Σπ. Σπίνουλα και πατέρα Σπ. Μαυρόπουλο, που ιερούργησαν...
• Ευχαριστούμε τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Αρίωνας» για την παρουσία του στον εορτασμό, καθώς και τους νεαρούς φίλους «Αριανούς»(!) που φόρεσαν παραδοσιακές Kερκυραϊκές στολές και χόρεψαν μαζί μας...
• Ευχαριστούμε τους θαυμάσιους φίλους μουσικούς Σωτήρη και Τσιταρί, που έπαιξαν για μας, παραδοσιακή μουσική...
• Ευχαριστούμε τους αγαπημένους μας συμπατριώτες - τραγουδιστές Μαρία και Σκουλαρίκι, που τραγούδησαν...
• Ευχαριστούμε επίσης, όσους Σταυριώτες - Σταυριώτισες, προσέφεραν εθελοντική εργασία για το καθαρισμό της γύρο περιοχής, για το στολισμό του Ναού, αλλά και όσους βοήθησαν στην καλή διεξαγωγή της γιορτής...
• Eυχαριστούμε ακόμα, τον Nομάρχη Κέρκυρας κ. Στέφανο Πουλημένο, το Δήμαρχο του Δήμου Αχιλλείων κ. Ερ. Καρύδη, τους Αντιδημάρχους του Δήμου, Αχιλλείων, τον Πρόεδρο του Δ.Δ. «Σταυρού» κ. Αλ. Mοραΐτη... και όλους τους φίλους πολιτευτές που παραβρέθηκαν και αυτή τη χρονιά στον εορτασμό.

Με τιμή, από την οικογένεια των Μαυροπουλέων
PSMavro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου