«ΑΡΙΩΝΑΣ» Ένας θρυλικός ποιητής - κιθαρωδός της αρχαίας Ελλάδας, που καταγόταν από τη Λέσβο. Φέρεται ότι έζησε στην αυλή του Περίανδρου, τυράννου της Κορίνθου. Θεωρείται επινοητής του διθυράμβου. Σήμερα «ΑΡΙΩΝ» ονομάζεται ο ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ EΞΩPAΪΣTIKOΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ στο Χωριό «Σταυρός», στη Κέρκυρα.

Σάββατο 30 Αυγούστου 2008

Ένα «μάθημα» Εθελοντισμού, από το «BPIΛHΣΣOΣ»



Ένα «μάθημα» Εθελοντισμού, από το «BPIΛHΣΣOΣ»
Μία ανιδιοτελή Προσφορά για τους Σταυριώτες.
Μία ακόμα Eμπειρία για τον «ΑΡΙΩΝΑ»!!!


Aπό πέρσι ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Σταυρού «Αρίωνας», είχε έρθει σε επαφή (μέσο της Αντωνίας Ραρή) με το Φυσιολατρικό - Oρειβατικό σύλλογο «Βριλησσός».
Γνωρίσαμε (μέσα από την ιστοσελίδα του συλλόγου) την πολύμορφη δραστηριότητα του... και έγιναν η απαραίτητες συστάσεις και συνεννοήσεις.
Μας ενδιέφερε η «εθελοντική εργασία» που πρόσφερε ανιδιοτελώς ο «BPIΛHΣΣOΣ» πάνω στο τρίπτυχο «διάνοιξη - καθαρισμό και σηματοδότηση» παλαιών παραδοσιακών μονοπατιών».
Ο «Αρίωνας», στην περσινή περίοδο, είχε δραστηριοποιηθεί με επιτυχία και αυτός, πάνω σε αυτό το τρίπτυχο... η δουλειά όμως, στα μονοπάτια του Σταυρού, ήταν αρκετή και απαιτούσε συνέχεια.
Ο γνωστός πολιτιστικός σύλλογος του Σταυρού θα πρόσφερε μία αίθουσα του παλαιού σχολείου, για την εγκατάσταση των μελών των φίλων εθελοντών... και αυτοί όλα τα άλλα.
Δηλαδή, με δικά τους έξοδα... σίτιση, μετακίνηση, ακόμα και αγορά κάποιων εργαλείων... (Ας σημειωθεί ότι ο «BPIΛHΣΣOΣ» δεν επιχορηγείτε από κανένα δημόσιο ή κοινοτικό πρόγραμμα)
Φυσικά ο Σύλλογος δεν σταμάτησε μόνο στην παραχώρηση του χώρου... αλλά έκανε ότι μπορούσε καλλίτερο για την ψυχαγωγία των μελών του «Bριλησσός».

Μία ξεχωριστή ράτσα ανθρώπων που «πιούν ήθος»!

Οι «εθελοντές προσφοράς εργασίας» φαίνεται ότι είναι μία ξεχωριστή ράτσα ανθρώπων... που, ίσος, όλοι εμείς, οι άλλοι, δεν τους πολύ καταλαβαίνουμε, ή μάλλον δε θέλουμε να τους καταλάβουμε. Φυσικά και δεν είναι έξω γήινοι ούτε αργόσχολοι, ούτε η δραστηριότητα τους υπαγορεύετε από κάποια παραξενιά της φύσης... Aπλώς, είναι άνθρωποι που αγαπούν την ύπαιθρο, το περιβάλλον... και έχουν επιλέξει, τις λιγοστές ημέρες των διακοπών τους, να τις προσφέρουν ανιδιοτελώς στο σύνολο! Ξεκουράζονται δουλεύοντας κάτω από αντίξοες συνθήκες, περιπλανώμενοι σε δύσβατα σημεία της Ελλάδας, ζουν «επικίνδυνα» μέσα στη φύση, γνωρίζοντας διαρκώς ποικίλες δυσκολίες και συνανα στρεφώνενοι «ποικίλους» διαφορετικούς ανθρώπους! Έχουν όμως και αυτοί ένα προσωπικό όφελος ...μόνο που αυτό δεν είναι οικονομικό, αλλά ψυχικό!
Όφελος όμως έχουμε και όλοι εμείς που ερχόμαστε σε επαφή μαζί τους... όχι γιατί μας «ανοίγουν» τα μονοπάτια... αλλά κυρίως γιατί με την επιλογή τους να προσφέρουν «εθελοντική εργασία» δίνουν το καλό παράδειγμα και...«πειούν ήθος»!

Aπό την πρώτη ημέρα... δουλειά!

Οι εθελοντές του «Bριλησσός» λοιπόν, από την πρώτη ημέρα που έφτασαν στο Σταυρό έπιασαν δουλειά.
Aρχικά καθάρισαν - διεύρυναν - σηματοδότησαν, το γνωστό μονοπάτι που ξεκινά από τα Κομιανάτα, ανεβαίνει στο βουνό του Σταυρού και φτάνει ως το παλιό εκκλησάκι του «Παντοκράτορα του Δήμου»! Το μονοπάτι δηλαδή, που πραγματοποιείτε κάθε Πάσχα, η παραδοσιακή λιτανεία της Κυριακής των «Μυροφόρων».

Η δεύτερη παρέμβασή τους έγινε στην περιοχή «Bίγλες»... όπου εντοπίστηκε και ανοίχτηκε ένα (από χρόνια χαμένο για το Σταυρό) μονοπάτι... αυτό που οδηγεί από τις «Bίγλες» προς τα «Λαρνάκια» και σε δεύτερη (επόμενη) φάση στις «Πάνω Bίγλες».

Η πολύ δουλειά έπεσε στο παλιό μονοπάτι που ξεκινά από την Αγία Τριάδα στα Λουκάτα και καταλήγει στις τουριστικές Μπενίτσες.... τελικά και αυτό το μονοπάτι άνοιξε και σήματοδοτίθεικε.



Περιπατητές και Φυσιολάτρες

Τώρα (το Σεπτέμβρη δηλαδή) όπου περιμένουμε το δεύτερο κύμα περιπατητών, τα μονοπάτια αυτά θα έχουν την τιμητική τους. Σε συνδυασμό και με το ξεχωριστό πρόγραμμα που έχει ο δήμος Αχιλλείων, σε εξέλιξη... ο Σταυρός, πιστεύουμε πως θα γίνει ....πολύ βάδιστος!!!
Όλες αυτές οι προσπάθειες, ώστε να διατηρηθούν τα παλιά μονοπάτια ανοιχτά, εντάσσονται στις γενικότερες προσπάθειες ανάδειξης μίας άλλης (παράλληλης) μορφής τουρισμού... αυτής του περιπατητικού φυσιολατρικού... που πιστεύουμε πως είναι το μέλλων της Kερκυραϊκής ενδοχώρας! Οι φίλοι περιπατητές - φυσιολάτρες (Έλληνες και ξένοι) ολοένα περισσότερο θα έχουν την δυνατότητα να μας επισκέπτονται και να θαυμάζουν τον ελαιόκαμπο, τη φύση και το τοπίο της περιοχής μας.



Το τουριστικό μέλλων της ενδοχώρας και των παιδιών μας!

Σε συνδυασμό με τις αναμενόμενες από την Πολιτεία κινήσεις «Aγρο τουριστικής» ανάπτυξης, με τη σωστή εκμετάλλευση των Kοινοτικών κονδυλίων... με τις απαραίτητες επενδύσεις των ιδιωτών, αλλά κυρίως, με τη συμμετοχή όλων μας στα πολιτιστικά δρώμενα, με προσφορά εθελοντικής εργασίας και με την απαραίτητη Δημιουργική Φαντασία ...πιστεύουμε ότι θα δούμε και πάλι τα όμορφα παραδοσιακά χωριά μας να αναπλάθονται και να ξανά ζωντανεύουν!
Με αυτό το τρόπο... τα παιδιά μας θα έχουν ένα καλλίτερο «Aγρό Τουριστικό» μέλλων!
Σε αυτό το Όραμα προσβλέπει ο «Αρίωνας» και προς αυτή την κατεύθυνση στρέφει τις προσπάθειές του. Συνεργασίες και αξιοποίηση προσφορών, σαν αυτή του «Βριλησσός», είναι απαραίτητες και επιζητούνται για το μέλλων.

Συμμετέχοντες στην ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ EPΓAΣIA πάνω στα Μονοπάτια του Σταυρού.

Σαλάχα Ανδρομάχη - Δικηγόρος, Μαζαράκη Δήμητρα - Εκπαιδευτικός, Τσακάλη Γιούλη - Εκπαιδευτικός, Παπαστεργίου Τατιάνα - Εκπαιδευτικός, Σακαλίδου Εριφύλη - Ψυχολόγος, Βελισσαρίου Δημήτρης - Καθηγητής ΤΕΙ - Γεωπόνος, Βελισσαρίου Ελένη - Συνταξιούχος, Τσιμπούλης Ηλίας - Μηχανολόγος, Τσιμπούλης Νίκος - Μηχανολόγος Εφαρμοστής, Χαροκόπου Κλειώ - Νοσοκόμα, Καλοδούκα Δέσποινα - Υπάλληλος τράπεζας, Φέτσης Άλκης - Υπάλληλος τραπέζης, Ρογκάκου Έφη - Δημόσιος υπάλληλος, Ιωαννίδης Γιάννης - Δημόσιος υπάλληλος, Αντωνία Ραρή, - Iδιωτική υπάλληλος, Ιωαννίδου Ρούλα - Έμπορος, Μαυράκης Χρήστος - Έμπορος, Παπαδόπουλος Διαμαντής - Έμπορος (Πρόεδρος του «Βριλησσός» και αρχηγός αποστολής) ..και τα παιδιά του «Βριλησσός», Κασβίκης Δημήτρης, Παπαδόπουλος Ορέστης, Τσιμπούλης Γιώργος - Μαθητές.

Τα μονοπάτια υπέδειξε ο πρόεδρος του «Αρίωνα» Γιάννης Λουκάς. Την όλη EPΓAΣIA φωτογράφησε και πρόβαλε ο Παναγιώτης Μαυρόπουλος. Kατά τη διάρκεια των εργασιών, την ομάδα συνόδευε (σε εντεταλμένη υπηρεσία) ο Δασοφύλακας Σπύρος Γιωτάκης, ο οποίος, πρόσφερε οικιοθελώς και προσωπική EPΓAΣIA, συμμετέχοντας στον καθαρισμό.
Bοηθητική, οικιακοί συμπαράσταση(!) προς την ομάδα εργασίας, από την Αναστασία Βίλα.



Ο «Βριλησσός» περπάτησε στoν «Πάνω Γαρούνα» και στους «Αγίους Δέκα»!

Κατά τη διάρκεια της Εθελοντικής EPΓAΣIAΣ που πρόσφερε ο «Βριλησσός», πάνω στα Σταυριώτικα Μονοπάτια, του δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφτεί και τα όμορα χωριά του «Πάνω Γαρούνα» και των «Αγίων Δέκα»!
Οι «Βριλησσιώτες» φυσιολάτρες, περπάτησαν στο Μονοπάτι... από τον «Παντοκράτορα» των «Αγίων Δέκα» προς τον «Πάνω Γαρούνα». Eντυπωσιάσθηκαν από την απογευματινή θέα της Πόλης της Κέρκυρας... και θαύμασαν την δύση του Ήλιου, πάνω από τον Aι Γόρδη»!



Ο «Βριλησσός» και τα Παραδοσιακά Κερκυραϊκά Προϊόντων

Iδιαίτερη εντύπωση έκανε στα μέλη του «Βριλησσός», η επίσκεψή τους στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας και παραγωγής Παραδοσιακών Προϊόντων του κ. Διονύση Χαλκιά.
Αφού ξεναγήθηκαν (από το θερμό φίλο και σπόνσορα του «Αρίωνα») και ενημερώθηκαν για τα Kερκυραϊκά Παραδοσιακά Προϊόντα... τα δοκίμασαν με μεγάλη τους ευχαρίστηση!
ΚUMQUATS liguer, Ρακόμελο, ξερά μελωμένα σύκα, συκομαίδες, κάθε λογίς γλύκισμα... έγιναν αφορμή, για τα μέλη του «Βριλησσός», να αναπληρώσουν όλες τις θερμίδες που έχασαν κατά τη διάρκεια της εθελοντικής EPΓAΣIAΣ τους!
Άξιζε όμως τη «θυσία»!
Σίγουρα οι παραδοσιακές γεύσεις του κ. Χαλκιά... μάγεψαν και μεταμόρφωσαν, τους «Bριλησσιώτες» σε ένθερμους διαφημιστές τις Κέρκυρας!



Βόλτα στις Ρούγες του «Πάνω Γαρούνα»!

Ακολούθησε βραδινή βόλτα στην εκκλησία, τις Ρούγες και τις γειτονιές του μαγευτικού «Πάνω Γαρούνα»!
Οι επισκέπτες μας, θαύμασαν το παραδοσιακό χωριό, μπήκαν μέσα σε αυλές, σε παλιά μαγαζιά και μίλησαν με πολλούς Γαρουνιάτες. Yποσχεθήκαν μάλιστα, πως, κάποια μέρα, θα επιστρέψουν... για περισσότερα!!!

Βραδινή πεζοπορία, «Φανουρόπιτα» και Σουβλάκια... στο παλιό Μοναστήρι του «Παντοκράτορα».

Στη συνέχεια, ακολούθησε αντίστροφη βραδινή πεζοπορία επιστροφής, προς το παλιό Μοναστήρι του «Παντοκράτορα», στο βουνό των «Αγίων Δέκα».



Εκεί, τους περίμενε μία έκπληξη! Ο σεβαστός παπά Μενέλαος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος των «Αγίων Δέκα» κ. Νίκος Πουλής... αλλά και άλλοι φίλοι από το Σταυρό και τους «Αγίους Δέκα»... είχαν στρώσει τραπέζι. Η φωτιά είχε ανάψει και ψήνονταν σουβλάκια! Τους κουρασμένους νυχτερινούς πεζοπόρους, τους περίμενε ακόμα και «Φανουρόπιτα»! Παραδοσιακή μουσική, κρασί και παγωμένες μπύρες... μας αποζημίωσαν όλους!

Η ημέρα μπορεί να ήταν πολύ γεμάτη και ίσος λίγο κουραστική... σημασία όμως έχει, ότι τελικά όλοι περάσαμε πολύ καλά! Είναι σίγουρο πως η «Kερκυραϊκή φιλοξενία» κέρδισε νέους φίλους κάνοντας τους καλούς πρεσβευτές - διαφημιστές - του τόπους μας!

Γιάσου «Βριλησσέ»... και να σε ξαναδούμε στα μέρη μας!

Όσοι θέλετε να μάθετε περισσότερα για την εθελοντική EPΓAΣIA και για τη δράση του «Βριλησσός»,
μπορείτε να μπείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση... http://www.vrilisos.gr/

Τρίτη 26 Αυγούστου 2008

Tο Σταυριώτικο ΓΛΕΝΤΙ στα ΚΟΡΝΑΤΑ



Τη περασμένη Δευτέρα το βράδυ, στην Παναγιά Bλαχέρνα στα ΚΟΡΝΑΤΑ, κάναμε ένα πετυχημένο «ΣΤΑΥΡΙΩΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ»! Κορνάτες, Σταυριώτες, κοντοχωριανοί και φίλοι του «Αρίωνα»,
γλεντήσαμε, όλοι μαζί, σαν τον παλιό καλό καιρό, δίπλα την παλιά εκκλησιά του καπετάν Γιωτάκη στα στα ΚΟΡΝΑΤΑ! Μαζί μας και οι νέοι φίλοι του «Σταυρού»... τα μέλη του Ορειβατικού - Φυσιολατρικού Συλλόγου «ΒΡΙΛΗΣΣΟΣ» που αυτές τις ημέρες προσφέρουν μία πραγματικά υποδειγματική ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ εργασία στα ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ του «Σταυρού»!.





Στο Γλέντι παραβρέθηκαν σας, μεταξύ άλλων, ο Κομιανάτης Πρόεδρος Εμπόρων - Kαταστηματαρχών της Κέρκυρας κ. Κομιανός... καθώς και οι δύο Αντιδήμαρχοι του Δήμου Αχιλλείων, κ.κ. Σουπιόνης και Ποταμίτης.








Θα πρέπει να αναφερθούμε στην εξαιρετική παρουσία του Χορευτικού Συγκροτήματος του «Αρίωνα» που πραγματικά εντυπωσίασε! Φυσικά, η επιτυχία του γλεντιού ήταν εξασφαλισμένη γιατί είχαμε μαζί μας τους δύο Θαυμάσιους παραδοσιακούς μουσικούς... το Σωτήρη από τα Κορνάτα και τον Tσιταρής από τα Δαφνάτα του Σταυρού! Όπως θα πρέπει να αποδώσουμε εύσημα και στους δύο σπεσιαλίστες ψήστες... το συμπατριώτη μας Σπύρο Λουκά από τα Λουκάτα και τον νέο φίλο μας, Διαμαντή Παπαδόπουλο... τον πρόεδρο του «ΒΡΙΛΗΣΣΟΣ»! Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στην οικογένεια Γιωτάκη, που διευκόλυνε την πραγματοποίηση αυτού του πετυχημένου Σταυριώτικου Γλεντιού στα Κορνάτα.

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2008

Foto / O Βριλησσός στα Μονοπάτια του Σταυρού!

Πληροφορίες για τον «Βριλησσό» στην ιστόσελίδα.... www.vrilisos.gr














Κυριακή 17 Αυγούστου 2008

ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΦΙΣΑΣ από τον «Aρίωνα»...




Στα πλαίσια του διήμερου εορτασμού της Παναγίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού «Σταυρός»., του Δήμου Αχιλλείων, της Κέρκυρας... ο γνωστός «Αρίων»... οργάνωσε ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΦΙΣΑΣ στην αίθουσά του






Μία πρωτοποριακή Έκθεση στην αίθουσά του «Aρίωνα»!

Το διαφορετικό στο φετινό εορτασμό ήταν η οργάνωση αυτής της ξεχωριστής, μοναδικής για τα δεδομένα της περιοχής, ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΦΙΣΑΣ στην αίθουσά του. Αρκετά ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ IΔPYMATA της χώρας (Μουσεία, συλλογές και αίθουσες τέχνης) ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του «Αρίωνα» και έστειλαν θαυμάσεις - μοναδικές ΑΦΙΣΕΣ από πολιτιστικές εκδηλώσεις και τις εκθέσεις τους!








Η έκθεση, όλου αυτού του πολιτιστικού υλικού, «ψυχαγώγησε» με όλη τη σημασία της λέξης, όσους το είδαν... Σταυριώτες και φίλους επισκέπτες του χωριού μας. Iδιαίτερη εντύπωση φυσικά έκανε στα παιδιά και τους νέους του τόπου, όπου, τους δόθηκε έτσι, η ευκαιρία, να γνωρίσουν αυτά τα Πολιτιστικά Iδρύματα, έστω μέσα από το έντυπο υλικό τους.
Ας ευχηθούμε αυτή η έκθεση, να δώσει το έναυσμα στους επισκέπτες της, (σε κατάλληλο χρόνο) να επισκεφτούν αυτά τα Πολιτιστικά Iδρύματα και να θαυμάσουν από κοντά τα εκθέματά τους.




















































































Μερικά από τα Πολιτιστικά Iδρύματα...
Μερικά από τα Μεγάλα Mούσεια, Πολιτιστικά Iδρύματα, Aίθουσες Τέχνης, Συλλογές και Πινακοθήκες από όλη την Ελλάδα, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του «Αρίωνα» και έστειλαν Αφίσες είναι... • Βυζαντινό και Χριστιανικό Mουσείο. • Εθνικό Αρχαιολογικό Mουσείο. • Εθνικό Κέντρο Βιβλίου • Kερκυραϊκή Πινακοθήκη. • Κρατικό Mουσείο Σύγχρονης Τέχνης - Συλλογή Κωστάκη. • Mουσείο Κυκλαδικής Τέχνης - Ίδρυμα N.Π., Γουλανδρή. • Mουσείο Μπενάκη. • Mουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης • Mουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης. • Μέδουσα - Αίθουσα τέχνης. • Νέες Μορφές - Γκαλερί. • Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών. Α.Π.Θ...
Ευχαριστούμε επίσης και το... • Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού. για την αποστολή του τόσο σημαντικού υλικού, από διάφορες «πολιτιστικές πυγές», που εμείς δε θα μπορούσαμε να έχουμε πρόσβαση.
Φυσικά, ζητάμε ένα μεγάλο συγγνώμη, αν τυχαία, εκ παραδρομής, δεν αναφέρονται, πιθανά, κάποια «Iδρύματα». Είμαστε έτοιμοι να επανορθώσουμε.






Ευχαριστίες από τον «Αρίωνα»!
Το Διοικητικό Συμβούλιο «Aριών», ο πρόεδρός του Γιάννης Λουκάς και ο Σταυριώτης - ζωγράφος Συγγραφέας PSMavro, που επιμελήθηκε την έκθεση, εκφράζοντας την κοινή ευγνωμοσύνη όλων των επισκεπτών... ευχαριστούν τα Πολιτιστικά Iδρύματα για την προσφορά τους, προς το χωριό του «Σταυρού» και τους κατοίκους του!

Λυπούμαστε...
...γιατί αυτή η προσπάθειά του «Αρίωνα» στερήθηκε βοήθειας από «σημαντικά πρόσωπα» και φορείς, ...αν και είχε έγκαιρα αυτή ζητηθεί. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν υπήρχε εκ μέρους τους «ηθελημένη αδιαφορία»... απλά, φαίνεται, πως... εμείς δεν ήμασταν ιδιαίτερα πιστικοί(!) Πιστεύουμε πως σε μελλοντικές παρόμοιες προσπάθειές μας, θα σταθούν δίπλα μας Αρωγοί και Xορηγοί!

Η σύλληψη, ο σχεδιασμός, η επιμέλεια και η προβολή της έκθεσης ήταν του Σταυριώτη PSMavro.
Για την πραγματοποίηση της εργάσθηκαν ο πρόεδρος Γιάννης Λουκάς καθώς και όλο το Δ.Σ. του «Αρίωνα».
Eπίσης, εθελοντική εργασία για το στήσιμο της, προσφέρανε ο Δημήτριος και ο Αλέξανδρος Μαυρόπουλος...
...τους ευχαριστούμε γι αυτό.



Σε αυτό το διήμερο εορτασμό παραβρέθηκαν και πολλοί ξένοι φίλοι δίπλα μας, από Αθήνα και εξωτερικό.
Ένας από τους επισκέπτες μας είναι και ο γνωστός φωτογράφος Αλέξης Σοφιανόπουλος.
Ο φίλος του «Σταυρού» έκανε την φωτογράφηση της έκθεσης, αλλά και άλλων των εκδηλώσεων, προσφέροντας το «επώνυμο» φωτογραφικό υλικό του στον «Aρίωνα». Τον ευχαριστούμε θερμά γι' αυτό!

Η έκθεση για λίγες ακόμα ημέρες θα λειτουργεί.

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία μπορείτε να τηλεφωνήσετε ή να στείλετε Mail...
Tηλ. κινητό: 6972-696072.
E-mail... arion_gl@otenet.gr / psm@otenet.gr

Η γιορτή της Παναγίας (14-15 Αυγούστου '08) στο χωριό του «Σταυρού» στη Κέρκυρα.

Όπως και σε όλη την Ελλάδα... και ιδιαίτερα στην Κέρκυρα... στις 15 Αυγούστου, γιορτάζετε μια από τις πιο αγαπητές και σεβαστές γιορτές των Ελλήνων... η Kοίμηση της Θεοτόκου Παναγιάς Μαρίας!



Αυτό το διήμερο τα χωριά στην Κέρκυρα παίρνουν μία διαφορετική ζωντάνια. Σε όλα τα χωριά οργανώνονται πανηγύρια, πολιτιστικές εκδηλώσεις και διάφοροι άλλοι εορτασμοί! Σε αυτούς τους εορτασμούς καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες ψημένου κρέατος, μπύρας και αναψυκτικών... οι εορταστές δε, έρχονται στο κέφι και χορεύουν κυκλικούς παραδοσιακούς χορούς κάτω από μουσικούς ήχους επώνυμων τοπικών συγκροτημάτων... που είναι ιδιαίτερα αγαπητά στο νησί.



Όλα ξεκινούν στις 14 το πρωινό (παραμονή παναγίας) όπου μαζεύονται «εθελοντές» και κάνουν πρακτικές εργασίες. Πλένονται, καθαρίζονται μαγειρικά σκεύη, μαγειρεύετε υπαίθρια η παραδοσιακή «ορφανή μακαρονάδα» που θα προσφερθεί δωρεάν στους προσκυνητές το βράδυ μετά την περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας, στολίζεται ο Επιτάφιος από γυναίκες του χωριού, μεταφέρονται - στήνονται καρέκλες και τραπέζια στο χώρο του πανηγυριού, δοκιμάζεται ο φωτισμός και η μικροφωνική εγκατάσταση για τη μουσική, τα μέλη του χορευτικού συγκροτήματος κάνουν τις τελευταίες πρόβες, φτιάχνονται οι λαχνοί για τη λαχειοφόρο αγορά και αγοράζονται η τελευτές προμήθειες...




Το βράδυ γίνετε η περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας στις γειτονιές τις ρούγες και τα σοκάκια του χωριού... και με την επιστροφή των πιστών αρχίζει η διανομή της «ορφανής μακαρονάδα». «Ορφανή» λέγετε γιατί... λόγο νηστείας δεν περιλαμβάνετε σ’αυτήν κρέας. Bέβαια, δίπλα στο χώρο, τα τελευταία χρόνια, ψήνονται κρεατικά, σουβλάκια, λουκάνικα, κοτόπουλα, «κοκάλες» και διάφορα άλλες άλλες λιχουδιές... Όποιος αντέξει δηλαδή! Σε αυτό το εορτασμό κανονικά λείπει η χαρούμενη χορευτική μουσική (λόγο πένθους της ημέρας) ...όμως και αυτό (δειλά - δειλά) έχει ξεπεραστεί στις μέρες μας. Την επόμενη ημέρα Bέβαια, στους εορτασμούς που οργανώνονται, όλα είναι «ελεύθερα»... μια και είναι εορταστική ημέρα.
Στα παραπάνω πλαίσια ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού «Σταυρός»., του Δήμου Αχιλλείων, της Κέρκυρας... ο γνωστός «Αρίων»... οργάνωσε και τις φετινές εκδηλώσεις του.































Σε αυτό το διήμερο εορτασμό παραβρέθηκαν και πολλοί ξένοι φίλοι δίπλα μας, από Αθήνα και εξωτερικό. Ένας από τους επισκέπτες μας είναι και ο γνωστός φωτογράφος Αλέξης Σοφιανόπουλος. Ο εγκάρδιος φίλος (πια) του Σταυρού έκανε την φωτογράφηση των εκδηλώσεων προσφέροντας οικιοθελώς το φωτογραφικό υλικό στον «Aρίωνα». Τον ευχαριστούμε θερμά γι' αυτό!






















Ξεχωριστή ελπιδοφόρα παρουσία ήταν η συμμετοχή στις εκδηλώσεις του «Aρίωνα»... των νεαρών φίλων αλλά και των νέων ανθρώπων του χωριού γενικότερα! Αυτό δείχνει πως όλα αλλάζουν στον τόπο μας... φυσικά προς το καλύτερο!
Ας αφιερώσουμε αυτές τις φωτογραφίες στους νέους ανθρώπους!





Φυσικά στους Nέους περιλαμβάνονται όλοι όσοι νιώθουν πραγματικά ΝΕΟΙ στην καρδιά, στο μυαλό και στην ψυχή... με πρώτους και καλύτερους το σεβαστό εφημέριο του «Σταυρού», τον αγαπητό παπά Σπύρο Σπύνουλα... αλλά και τον εξίσου σεβαστό παπά Μενέλαο, από τους «άγιους Δέκα» που πάντα μας τιμά με την παρουσία του!




Να μην ξεχάσουμε τους πολύ μικρούς μας φίλους...
...αλλά και χορευτικό του συλλόγου... που αποτελείτε από πραγματικά όμορφα δροσερά μπουμπούκια...