«ΑΡΙΩΝΑΣ» Ένας θρυλικός ποιητής - κιθαρωδός της αρχαίας Ελλάδας, που καταγόταν από τη Λέσβο. Φέρεται ότι έζησε στην αυλή του Περίανδρου, τυράννου της Κορίνθου. Θεωρείται επινοητής του διθυράμβου. Σήμερα «ΑΡΙΩΝ» ονομάζεται ο ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ EΞΩPAΪΣTIKOΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ στο Χωριό «Σταυρός», στη Κέρκυρα.

Κυριακή 17 Αυγούστου 2008

Η γιορτή της Παναγίας (14-15 Αυγούστου '08) στο χωριό του «Σταυρού» στη Κέρκυρα.

Όπως και σε όλη την Ελλάδα... και ιδιαίτερα στην Κέρκυρα... στις 15 Αυγούστου, γιορτάζετε μια από τις πιο αγαπητές και σεβαστές γιορτές των Ελλήνων... η Kοίμηση της Θεοτόκου Παναγιάς Μαρίας!



Αυτό το διήμερο τα χωριά στην Κέρκυρα παίρνουν μία διαφορετική ζωντάνια. Σε όλα τα χωριά οργανώνονται πανηγύρια, πολιτιστικές εκδηλώσεις και διάφοροι άλλοι εορτασμοί! Σε αυτούς τους εορτασμούς καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες ψημένου κρέατος, μπύρας και αναψυκτικών... οι εορταστές δε, έρχονται στο κέφι και χορεύουν κυκλικούς παραδοσιακούς χορούς κάτω από μουσικούς ήχους επώνυμων τοπικών συγκροτημάτων... που είναι ιδιαίτερα αγαπητά στο νησί.



Όλα ξεκινούν στις 14 το πρωινό (παραμονή παναγίας) όπου μαζεύονται «εθελοντές» και κάνουν πρακτικές εργασίες. Πλένονται, καθαρίζονται μαγειρικά σκεύη, μαγειρεύετε υπαίθρια η παραδοσιακή «ορφανή μακαρονάδα» που θα προσφερθεί δωρεάν στους προσκυνητές το βράδυ μετά την περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας, στολίζεται ο Επιτάφιος από γυναίκες του χωριού, μεταφέρονται - στήνονται καρέκλες και τραπέζια στο χώρο του πανηγυριού, δοκιμάζεται ο φωτισμός και η μικροφωνική εγκατάσταση για τη μουσική, τα μέλη του χορευτικού συγκροτήματος κάνουν τις τελευταίες πρόβες, φτιάχνονται οι λαχνοί για τη λαχειοφόρο αγορά και αγοράζονται η τελευτές προμήθειες...




Το βράδυ γίνετε η περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας στις γειτονιές τις ρούγες και τα σοκάκια του χωριού... και με την επιστροφή των πιστών αρχίζει η διανομή της «ορφανής μακαρονάδα». «Ορφανή» λέγετε γιατί... λόγο νηστείας δεν περιλαμβάνετε σ’αυτήν κρέας. Bέβαια, δίπλα στο χώρο, τα τελευταία χρόνια, ψήνονται κρεατικά, σουβλάκια, λουκάνικα, κοτόπουλα, «κοκάλες» και διάφορα άλλες άλλες λιχουδιές... Όποιος αντέξει δηλαδή! Σε αυτό το εορτασμό κανονικά λείπει η χαρούμενη χορευτική μουσική (λόγο πένθους της ημέρας) ...όμως και αυτό (δειλά - δειλά) έχει ξεπεραστεί στις μέρες μας. Την επόμενη ημέρα Bέβαια, στους εορτασμούς που οργανώνονται, όλα είναι «ελεύθερα»... μια και είναι εορταστική ημέρα.
Στα παραπάνω πλαίσια ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού «Σταυρός»., του Δήμου Αχιλλείων, της Κέρκυρας... ο γνωστός «Αρίων»... οργάνωσε και τις φετινές εκδηλώσεις του.































Σε αυτό το διήμερο εορτασμό παραβρέθηκαν και πολλοί ξένοι φίλοι δίπλα μας, από Αθήνα και εξωτερικό. Ένας από τους επισκέπτες μας είναι και ο γνωστός φωτογράφος Αλέξης Σοφιανόπουλος. Ο εγκάρδιος φίλος (πια) του Σταυρού έκανε την φωτογράφηση των εκδηλώσεων προσφέροντας οικιοθελώς το φωτογραφικό υλικό στον «Aρίωνα». Τον ευχαριστούμε θερμά γι' αυτό!






















Ξεχωριστή ελπιδοφόρα παρουσία ήταν η συμμετοχή στις εκδηλώσεις του «Aρίωνα»... των νεαρών φίλων αλλά και των νέων ανθρώπων του χωριού γενικότερα! Αυτό δείχνει πως όλα αλλάζουν στον τόπο μας... φυσικά προς το καλύτερο!
Ας αφιερώσουμε αυτές τις φωτογραφίες στους νέους ανθρώπους!





Φυσικά στους Nέους περιλαμβάνονται όλοι όσοι νιώθουν πραγματικά ΝΕΟΙ στην καρδιά, στο μυαλό και στην ψυχή... με πρώτους και καλύτερους το σεβαστό εφημέριο του «Σταυρού», τον αγαπητό παπά Σπύρο Σπύνουλα... αλλά και τον εξίσου σεβαστό παπά Μενέλαο, από τους «άγιους Δέκα» που πάντα μας τιμά με την παρουσία του!




Να μην ξεχάσουμε τους πολύ μικρούς μας φίλους...
...αλλά και χορευτικό του συλλόγου... που αποτελείτε από πραγματικά όμορφα δροσερά μπουμπούκια...








Δεν υπάρχουν σχόλια: