«ΑΡΙΩΝΑΣ» Ένας θρυλικός ποιητής - κιθαρωδός της αρχαίας Ελλάδας, που καταγόταν από τη Λέσβο. Φέρεται ότι έζησε στην αυλή του Περίανδρου, τυράννου της Κορίνθου. Θεωρείται επινοητής του διθυράμβου. Σήμερα «ΑΡΙΩΝ» ονομάζεται ο ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ EΞΩPAΪΣTIKOΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ στο Χωριό «Σταυρός», στη Κέρκυρα.

Κυριακή 16 Μαρτίου 2008

Από τον Παντοκράτορα των Αι Δέκα, στο Πάνω Γαρούνα

Τι σχέση μπορεί να έχουν... τα Mονοπάτια, ο Δοξαράς και οι Σύκομαίδες?
Μα φυσικά την Kερκυραϊκή Παράδοση!



Την Κυριακή 16 Μαρτίου 2008 (μέλη και φίλοι του Aρίωνα) επισκεφτήκαμε το Μοναστήρι του Παντοκράτορα, των Αγίων Δέκα... και από εκεί, βαδίσαμε επάνω στο παλιό μονοπάτι που μας οδήγησε στο παραδοσιακό χωριό του Πάνω Γαρούνα. επισκεφτήκαμε τον παλιό I. Nαό της Υπεραγίας Θεοτόκου της Ελεούσας, όπου εκεί μας καλωσόρισαν μέλη από το εκκλησιαστικό συμβούλιο και ο τοπικός σύμβούλος ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΓΑΘΟΣ όπου και μας είχαν προσκαλέσει. Μας μίλησαν για το χωριό και την ιστορία του. Εκεί, θαυμάσαμε τις παλιές εικόνες του Ναού ...αλλά το μεγαλύτερο θαυμασμό μας απέσπασε ένα αριστουργηματικό θυρόφυλλο που παρουσιάζει τον Ιησού, Αρχιερέα (κατά την τάξη Mελχισεδέκ)... έργο του φημισμένου αγιογράφου Παναγιώτη Δοξαρά!



Στη συνέχεια, και αφού κεραστήκαμε στο χωριό, στο παραδοσιακό καφενείο του ΝΙΚΟΥ ΡΑΡΗ, ξαναπήραμε το μονοπάτι, αυτή τη φορά κατηφορικά, προς την περιοχή Άγ. Στέφανος.
Εκεί βρεθήκαμε φιλοξενούμενοι, αυτή τη φορά, του επιχειρηματία ΔΙΟΝΥΣΗ ΧΑΛΚΙΑ. Το πρότυπο εργαστήριο, παραδοσιακών προϊόντων, όπου έχει δημιουργήσει ο κ. Διονύσης φαίνεται πως φτιάχτηκε με ιδιαίτερο μεράκι, με φαντασία, αγάπη... αλλά και με πολύ δουλειά. Αφού μας κατατόπισε για τα προϊόντα και μας έδωσε πολύτιμες πληροφορίες και πολλές συνταγές... έβαλε σκοπό να μας βάλει σε μεγάλο πειρασμό. Συκομαίδες, Κουν κουατ - γλυκό, Κουν κουατ - λικέρ, Ρακόμελα, Τζιτζιμπίρες... και ένα σορό άλλα καλούδια... εμφανίσθηκαν στο τραπέζι! Kρίμα στις θερμίδες που κάψαμε με το περπάτημα... αλλά άξιζε τον κόπο! Δοκιμάσαμε αγνά προϊόντα με παραδοσιακές πρώτες ύλες, φτιαγμένα με μεράκι, με πρωτότυπες συνταγές, πατενταρισμένες, από έναν ευφάνταστο «καλλιτέχνη - επιστήμονα» του είδους! Ο κ. Διονύσης Χαλκιάς «ζωγραφίζει»...με καμβά τον ουρανίσκο μας!



Αφού παραδοθήκαμε στα θεσπέσια ηδύποτα και υποκύψαμε σε κάθε είδους γλυκούς πειρασμούς που μας σερβιρίστικα... αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε πάλι το περπάτημα μας, ανηφορικά αυτή τη φορά (μπας και κάψουμε ότι θερμίδες πήραμε) επιστρέφοντας και πάλι στο Mοναστήρι των Αγίων Δέκα, όπου είχαμε αφήσει τα αυτοκίνητα μας.
Υπέροχη διαδρομή, όμως, ως προς το χάσιμο τον επιπλέων θερμίδων, μάταιος κόπος. Εκεί, στο γαλήνιο Mοναστήρι του Παντοκράτορα των αγίων Δέκα, δεχτήκαμε ένα ακόμα γευστικό κύριο κτύπημα... και αυτή τη φορά ήταν από τον ίδιο τον «Αρίωνα». Νόστιμα σάντουιτς, φτιαγμένα από Σταυριώτισες νοικοκυρές, μοιράσθηκαν σε όλους μας! Τί να κάνουμε... υποκύψαμε και εδώ. Δώσαμε όμως υπόσχεση, σύντομα να οργανώσουμε ένα ακόμα περίπατο στη φύση, με αρκετό περπάτημα ...ώστε να εξιλεωθούμε.


..........................................................................
H «Βόλτα» πραγματοποιείτε στα πλαίσια Κοινοτικού προγράμματος , όπου δραστηριοποιείτε ο «ΑΡΙΩΝ» και που έχει σαν σκοπό την... ANAΔEIΞH ΠOΛITIΣTIKΩN ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ. Το πρόγραμμα πραγματοποιείτε κάτω από την εποπτεία και σε συνεργασία με το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου